web analytics

Ik heb morgen een moeilijk gesprek

Een coachee kwam met de vraag. Ik heb morgen een moeilijk gesprek met een werkneemster die onder mij werkt. Ik heb de neiging om steeds werk van haar over te nemen, omdat zij het druk heeft, maar ik heb net ook erg druk en wil dit niet meer. Bovendien wordt ik altijd rood en dat wil ik niet. Ik wil sterk en zelfverzekerd overkomen en niet weer toegeven.

Dingen die in het gesprek verder naar voren kwamen waren: ik plaats mezelf onder die andere persoon en creëer zo een ongelijke situatie. En ik voel me verantwoordelijk voor zaken waar ik me niet verantwoordelijk over hoef te voelen.

Ik zat al een tijdje met haar te praten en heb toen gevraagd wat zij zichzelf als advies zou geven als je 50 was en haar jongere versie zo zag zitten worstelen.

Ze kwam enthousiast met allerlei ideeën aan. We zijn gaan toetsen welke nu handig zijn en haalbaar zijn.

Ook heb ik haar gevraagd om perceptual positions te doen, niet helemaal volgens het boekje, maar ik heb haar erdoorheen gepraat. En ik heb haar verteld wat ankeren inhoud en hoe ze dit bij zichzelf kan doen. We hebben een stacking anker aangelegd (zelfvertrouwen, rust, gelijkwaardigheid) maar deze heeft ze uiteindelijk niet nodig gehad.

Ik kreeg de dag erna een uitgebreide mail. Het was goed gegaan en ze voelde zich een stuk beter. Ze had ook meteen andere mensen op hun verantwoordelijkheden gewezen en aangegeven dat zij deze niet meer over zal nemen. Ze vind dit soort gesprekken nog steeds eng, maar ze weet nu dat ze het kan en dat ze zich daarna onwijs goed voelt.

Ciska Lazet

 

 

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer