web analytics

Metaforen 8 states

1. Flexibiliteit

1. Lied
Als je een lied niet op een bepaalde hoogte kunt zingen, kun je een octaaf hoger of lager zingen. En als zingen niet lukt, kun je gaan fluiten, klappen of een instrument bespelen.

2. Gerecht
Als je voor je gasten wilt koken, maakt het niet zoveel uit wat en hoe je dat doet. Als je visite het gerecht maar lekker vindt.

2. Pragmatisme

1. De ballonvaarder
Een ballonvaarder bepaalt, afhankelijk van de wind, zijn doel. En wanneer hij het nodig vindt, kan hij door zijn ballon meer of minder te verwarmen, op andere luchtstromen meevaren. Zo kan hij van richting veranderen. Soms is dat nodig, want niet elk landschap biedt de gelegenheid om te landen.

2. De Koning
Een koning moet goed naar zijn onderdanen (kunnen) luisteren om te weten hoe hij regeren moet.

3. Openheid

1. Regen voor zintuigen.
Als het regent, zie dan hoe mooi de waterdruppels glanzen, hóór het getik, ruik de frisse lucht, proef het water op je gezicht en voel de verfrissing. Alles kun je ervaren.

2. Kind
Juist door de openheid van een jong kind te respecteren, komt dit kind tot evenwichtige groei. (Respect ontstaat vanuit openheid.)

4. Bewustzijn

1. Hulpmiddel.
Toen we thuis voor een kabelbaan een zware kabel de bomen in moesten trekken, dachten wij daarvoor een tractor nodig te hebben. Mijn vader, die op bezoek was, vroeg of hij mocht helpen. Met zijn kennis van zaken en inzicht kreeg hij de kabel in de boom. Hiervoor gebruikte hij slechts een mastworp in een touw, dat aan de kabel zat, en de hefboomtechniek via enkele andere bomen. De klus was zo geklaard.

2. Beer
Een beer is groot en sterk en als hij op de weg zou staan, besef dan vooral hoe jij de weg kunt blijven bewandelen.

5.
Nieuwsgierigheid

1. De wereldreiziger
Een wereldreiziger liet zich – om steeds een nieuw doel te bepalen – verhalen over andere landen vertellen door verschillende mensen. Door die mooie verhalen kreeg hij veel over een land te horen en zo wist hij weer nieuwe wegen te bewandelen.

2. Google
Bij google vind je vaak ontelbare mogelijkheden. Die vind je pas, als je er naar op zoek gaat.

6. Creativiteit

1. Sleuteltje ‘˜Elk Slot’
Er was eens een bijzonder sleuteltje; dat heette sleuteltje ‘˜Elk Slot’. Dat heette zo, omdat het sleuteltje op alle sloten paste. Als de mensen dachten dat een bepaalde deur niet te openen was, hoefden ze maar sleuteltje ‘˜Elk Slot’ te vragen. Als het sleuteltje er dan was, bekeek het sleuteltje het soort slot heel goed en het sleuteltje kreeg dan vanzelf de vorm van het slot, waardoor de deur al bijna vanzelf open ging.

3. De kleurenwaaier
Als je een mooie kleur wilt uitzoeken, vraag dan naar de grote kleurenwaaier van de kleurenschilder. Je moet de kleurenwaaier wel heel ver open spreiden, zodat je alle kleuren ook goed kunt zien. In dat geval heb je veel meer keus.

7. Vastbeslotenheid

1. De architect
Een architect kan wellicht beter met een veeleisende filmster op vakantie gaan, om zo te achterhalen hoe hij de droomvilla van deze filmster moet tekenen.

2. De modeontwerper.
Een modeontwerper nam bij elk werkbezoek aan de kritische mannequin een boeketje bloemen mee, waardoor hij uiteindelijk toch die exclusieve avondjurk kon maken.

8. Verantwoordelijkheid

1. Welpen
Een leeuwin waakt over haar stoeiende welpen, terwijl die langzaam verder de prairie op gaan, steeds verder van het ouderlijke honk, daarbij risico’s nemend.

2. Trainer
Een goede trainer haalt het beste uit zijn spelers omhoog door ze de ‘˜fouten’ te gunnen, die ze maken. Bovendien maken spelers geen fouten, zij trainen en spelen gewoon.

3. Wijs
Het zijn de wijze mensen die anderen de werkelijke ruimte kunnen geven om te groeien.

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer