web analytics

Het gebeurt regelmatig dat iets niet gaat zoals ik het zou willen

8 States

1  Het kunnen veranderen van het proces van onze ervaringen is vaak waardevoller dan de inhoud ervan veranderen. (VASTBESLOTENHEID)

*  Ik kan me het moment nog heel goed voor de geest halen toen ik besloot om mijn PDB-diploma te gaan halen. Ik wist dat ik gedurende een paar jaar concessies zou moeten doen om daar ook voldoende tijd voor vrij te maken. Ik had dan ook voor mezelf direct een beloning in gedachten, namelijk eindelijk op vakantie gaan naar Nieuw-Zeeland. Die studiejaren zijn voorbijgevlogen en ik had een fantastische vakantie.

* Toen ik vorig jaar overspannen thuis kwam te zitten legde ik de verantwoordelijkheid hiervoor eigenlijk volledig bij mijn werkgever. In de periode dat ik zo in de put zat kwam langzaam het besef dat juist ikzelf degene ben die bepaal hoe ik me voel. Ik wil voortaan ontspannen en met plezier door het leven gaan en heb dus sindsdien voor mezelf ingesteld dat ik altijd bij mezelf onderzoek wat ervoor zorgt dat ik me boos, verdrietig of ongelukkig voel, zodat ik daar wat aan kan doen.

2  De betekenis van communicatie ligt in de reactie die je krijgt. (OPENHEID)

* Door bij mijn werkgever duidelijk aan te geven waar ik allemaal tegenaan gelopen was voordat ik overspannen thuis zat werd het mogelijk om gezamenlijk een oplossing te zoeken en inmiddels werk ik weer met veel plezier.

* Ik heb niet zo’n hele grote vriendenkring en de frequentie waarmee ik iedereen zie is in de meeste gevallen ook niet zo groot. Maar als ik met een van hen contact heb is het ook gelijk goed. Het wederzijds respect en de vertrouwensband zorgen ervoor dat het mogelijk is dat ieder zegt wat ie denkt of voelt. Dat te kunnen doen geeft een ontzettende vrijheid en ruimte.

3  Mensen kunnen via visuele,  auditieve, kinesthetische, olfactoire en gustatoire zintuigen onderscheid maken in hun omgeving en gedrag. (BEWUSTZIJN)

* Als ik bij mezelf bemerk dat ik niet lekker in mijn vel zit ga ik de natuur in. Wandelen, fietsen of hardlopen. Het landschap, de geluiden en de variatie van geuren en kleuren zorgen dat ik tot rust kom, weer in balans ben en dat mijn accu weer wordt opgeladen met energie.

* Het leven van alledag met alle indrukken en de verplichtingen die ik mezelf opleg worden me soms teveel. Op het moment dat ik dat constateer realiseer ik me dat ik ook ruimte en tijd moet inruimen om te genieten en ga ik dus iets doen waar ik veel plezier aan beleef. De rest wacht dan maar even.

4  Elk individu heeft de hulpbronnen in zich die nodig zijn om veranderingen in gang te zetten. (CREATIVITEIT)

* Als ik hoor dat er iemand gaat verhuizen sta ik bij wijze van spreken al direct klaar om de handen uit de mouwen te steken. Ik vind het namelijk geweldig om te klussen, iets te creëren en oplossingen te bedenken voor obstakels die je tegenkomt. En als ik uiteindelijk het eindresultaat zie geeft dat me een fantastisch gevoel.

* Als ik bij mezelf tegen een probleem aanloop ga ik na waardoor dat komt en blijf ik mezelf uitdagen om een andere manier te vinden die wel werkt en waarbij ik me ook goed voel.

5  De kaart is niet het gebied. (NIEUWSGIERIGHEID)

* Als ik de krant lees komt het heel vaak voor dat ik me afvraag wat iemand ertoe heeft gebracht om een bepaald iets te doen of te zeggen. Zo ben ik ook heel benieuwd naar jouw verhaal.

* Ik ben verzot op detectiveseries op televisie. Aan het meepuzzelen naar wie de dader is en het volgen van alle verhalen en gedachtegangen van de potentiële verdachten beleef ik ontzettend veel plezier.

6  Aan de positieve karaktereigenschappen van een individu wordt niet getwijfeld, terwijl aan de waarde en geschiktheid van intern of extern gedrag wel getwijfeld kan worden. (VERANTWOORDELIJKHEID)

* Toen ik vorig jaar overspannen thuis kwam te zitten heb ik alle tijd genomen om zelfonderzoek te doen. Ik ben tot de conclusie gekomen dat alleen ikzelf kan bepalen waar mijn grens ligt en dat ik ook degene ben die dat zal moeten aangeven in mijn omgeving.

* De consequentie van het in huis halen van Murphey is dat ik voor oppas dien te zorgen als ik langere tijd afwezig ben.

7  Falen versus feedback – Elk resultaat en elk gedrag is een prestatie, of het nu je doel was of niet. (PRAGMATISME)

* Eigenlijk vind ik dat ik voor mijn gezondheid meer zou moeten sporten, maar na een lange werkdag heb ik daar meestal nooit de puf meer voor. Laatst kreeg ik ineens de ingeving dat ik natuurlijk ook mijn vrije dag kan beginnen met hardlopen, dan heb ik ook gelijk weer voldoende energie en rust in mezelf om de dag weer aan te kunnen. Het gebeurt me nog regelmatig dat ik mezelf realiseer dat ik wel erg kritisch ben op mezelf. Zodra ik me dat besef kijk ik tegenwoordig steeds sneller met mildheid naar mezelf.

* Het gebeurt regelmatig dat iets niet gaat zoals ik het zou willen. Tegenwoordig maak ik me daar veel minder druk om. Ik zoek dan gewoon naar de best haalbare werkwijze in de gegeven omstandigheden.

8  Er is een positieve intentie die elk gedrag motiveert en elk gedrag is waardevol binnen een bepaald gebied. (FLEXIBILITEIT)

* Toen ik Murphey, een schat van een rode jeweetwel kater, uit het asiel haalde konden ze me niet vertellen of het een buitenkat was. Omdat ik het voor mezelf wel prettig vond hield ik hem binnen. Maar toen hij een keer midden in een warme zomernacht zich dwars door het gaas van de hordeur een weg had gebaand en van het balkon was gesprongen heb ik direct besloten dat hij naar buiten mocht, maar dan wel op een normale manier natuurlijk.

* In het verleden wilde ik zoveel mogelijk vastleggen voor een vakantie en vond ik het vervelend als er iets veranderd werd. Tegenwoordig ben ik daar veel soepeler in. Het is natuurlijk jammer als een bepaalde activiteit niet doorgaat, maar daarmee ontstaat ook de mogelijkheid om iets te gaan doen waar ik daarvoor misschien nooit aan gedacht had. Het biedt nieuwe mogelijkheden.

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer