web analytics

Korte metaforen bij de 8 states

Creativiteit

Mijn tuin was al jaren een doorn in mijn oog. Te recht, te saai. Plotseling wist ik wat ik wilde. Ronde vormen, natuursteen, veel bloemen in rustige kleuren. Ik heb hem zelf ontworpen en nu kijk ik uit op een tuin met prachtige kleuren en een mooi terras van Indiaas leisteen in warme tinten. Er is een fontein en ’s avonds doe ik de lichtjes aan, dat is dubbel genieten.

De eerste keer Carnaval vieren in Limburg. Verkleed als konijn, een grote wortel om mijn nek en ik was direct in de stemming. Genieten van al die gekke mensen. Wonderlijk en prachtig uitgedost en iedereen vrolijk en vriendelijk tegen elkaar.

Pragmatisme

Als niemand anders het doet, dan doe ik het zelf. Dan weet ik in ieder geval dat het gebeurt .

Als het niet kan zoals het moet, dan moet het maar zoals het kan.

Flexibiliteit

Als je iemand onrecht hebt gedaan, ga dan terug, bied je verontschuldigingen aan en maak het weer goed.

Een vastomlijnd plan, zo moet het gaan! Maar … zoveel hoofden zoveel zinnen! Niet de discussie of overtuigen maar de dialoog zal het aangepaste plan doen slagen.

Bewustzijn

Een boze wens naar iemand zenden is kwaad berokkenen in de geest. Ik doe mijn best om mijn gedachten zuiver te houden en als ik in de fout ga vraag ik hiervoor vergeving en herkader mijn gedachten.

Plotseling besef ik dat ik het wel erg vind om niet meer slank te zijn. De mens is wat hij eet, dat is iets wat ik mij van nu af steeds weer voor de geest zal halen.

Vastbeslotenheid

Ik weiger te leven in angst en zorgen. Leven is verantwoorde risico’s nemen. Iedereen heeft in zijn leven hoogte en dieptepunten. Amsterdam is geen gevaarlijke stad, het is een heerlijke stad, maar je moet wel blijven opletten. Dus geen tralies voor mijn ramen, maar wel de deur op slot. Niet zonder tas op pad, maar wel goed vasthouden!

Ik ga de baan vinden die bij mij past en waar ik mijn talenten helemaal in kwijt kan!

Openheid

Goed naar de ander luisteren, zonder direct zelf je eigen ervaringen daar tegenover te stellen, maakt dat de ander zijn verhaal kwijt kan en zich gehoord en begrepen voelt.

Het hebben van geheimen is vermoeiend en ongezond. Het delen van iets wat je zwaar op je hart ligt maakt meestal dat je hart direct lichter voelt. Anderen begrijpen meer dan je denkt en oordelen vaak minder streng dan je zelf doet.

Verantwoordelijkheid

Mijn moeder was er altijd voor mij. Nu ze ziek is en hulp nodig heeft, ben ik er voor haar, ook al weegt dat soms best zwaar en zou ik het liefst elk weekend leuke dingen willen doen. Ik houd van haar!

Wat je belooft, moet je doen. Een belofte niet inlossen, zeker bij een kind, slaat diepe wonden.
Doe een belofte dus nooit lichtvaardig, maar overdenk eerst of je hem ook kunt inlossen.

Nieuwsgierigheid

Steeds weer denk ik: ‘wat beweegt je, wat zijn de redenen van je keuzes, waarom pak je het zo aan?’? Zoveel vragen en nog meer boeiende antwoorden.

Onderzoek en ervaar zoveel mogelijk en behoudt het goede.

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer