web analytics

Agressief gedrag

Cliënt MT. Verteld in een eerste contact (juni 2005) dat hij agressief
wordt als iemand op het werk ‘˜raar’ tegen hem doet. Met raar bedoelt
hij: bemoeien en discrimineren. Als iemand zich met hem bemoeit
waarschuwt hij één keer en daarna slaat hij. Als hij wordt
gediscrimineerd slaat hij zonder waarschuwing.

Als MT hierover praat neemt hij ook de houding aan. Hij komt naar het puntje van z’n stoel, strekt  z’n rug balt vuisten en tijdens het praten (volume, tempo gaat omhoog) maakt hij beweging met z’n linker arm van links naar rechts. En het tempo van die beweging gaat gelijk met zijn spreek tempo. Gezichtsspieren spannen zich en ogen worden groter.
Vanaf het eerste moment heb ik rapport met hem gemaakt. Niet volledig gematchd maar met kleine bewegingen, eerst volgen en dan leiden. Ik heb z’n verhaal aangehoord en ingeleefd in z’n situatie.
Doorgevraagd op ‘bemoeien’? en doorgevraagd op ‘discrimineren’?. (vragen volgens het metamodel)

MT heeft duiven als hobby. Als hij over z’n hobby praat verdwijnt z’n agressie en ontspant hij zich. Vuisten verdwijnen. Gaat rustiger praten en houding verandert. Ik heb op een bepaald moment dat gevoel ongemerkt geankerd. En als ik ‘˜m nu spreek raak ik dat anker.
Ik heb met de man continue rapport gemaakt.

Opvallend is dat als hij nu bij mij komt hij degene is die rapport met mij maakt. De opdrachtgever heeft de MT na 4 weken voor het eerst teruggezien. Haar opmerking: ‘˜Ik zie een volledig veranderde MT’.

Bovendien heeft MT in één van de laatste gesprekken aangegeven dat hij graag geholpen wil worden om van z’n agressief gedrag af te komen. (mijn successtory!)

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer