web analytics

Het verhaal van het bijzonder eendje

Er was eens een eendje dat er anders uitzag dan haar broertjes en zusjes. Deze waren bruin met geel en zij was grijs. Ze hoopte, dat als ze groter werd, zij dezelfde kleur zou krijgen als haar broertjes en zusjes, maar helaas, dit gebeurde niet. Haar moeder noemde haar ‘˜mijn bijzondere eendje’ en de andere eendjes leek het niet op te vallen dat zij er anders uitzag. Ze vonden haar lief en het enige wat ze wel eens lastig vonden was dat ze altijd zoveel praatte. Dan luisterden ze niet meer en een enkele keer deed er wel eens eentje zijn vleugeltjes voor z’n oren. Daar werd het bijzondere eendje dan heel verdrietig van. Want omdat ze zich zo anders voelde had ze het idee dat ze heel veel moest vertellen en uitleggen.

Alle eendjes verkleurden op een gegeven moment, maar werden bruin of bruin met prachtig groen en blauw, maar zij werd wit.

Ze vroeg haar moeder hoe dit toch kon. ‘˜Ach kind’ zei haar moeder ‘˜ik heb jouw ei niet zelf gelegd, maar ik heb je gevonden. En ik vond je direct zo’n mooi, lief ei, dat ik besloot je uit te broeden, samen met de anderen’.

Het eendje wist niet goed wat ze hier mee moest, want nu was haar wel duidelijk waarom ze er anders uitzag, maar nog niet waarom ze zich zo anders voelde.

Op een dag, toen er weer eens niet naar haar werd geluisterd, werd ze heel boos. Dit was helemaal tegen haar gewoonte in. Maar ze haalde haar vleugeltjes op en dacht ‘nou goed, dan ga ik wel een eind zwemmen in mijn eentje’?.

Toen ze een paar sloten verderop kwam, zag ze plotseling een heel stel grote witte wezens zwemmen. Ze vond ze mooi en wilde eigenlijk graag een praatje gaan maken, maar dit durfde ze niet zo goed. Na een tijdje kwam een van de zwanen, want dat waren het, op haar af. ‘Hallo, wie ben jij?’? vroeg ze vriendelijk. ‘Ik ben een eendje en ik woon met mijn moeder en broertjes en zusjes een paar sloten verderop. Er wilde niemand naar me luisteren en daarom ben ik in mijn eentje gaan zwemmen. Dat mag ik eigenlijk niet van mijn moeder, maar ik was zo boos dat ik het toch gedaan heb.’? ‘Lieve kind’?, zei de zwaan, ‘je praat weliswaar als een eend, maar jij bent geen eend, jij bent een zwaan’?. ‘Ben ik een zwaan???’? riep het bijzondere eendje, ‘maar dat kan toch helemaal niet’?.

‘Zwem maar met me mee’? zei de zwaan, ‘dan zal ik het je laten zien’?.

Als ze bij een stukje spiegelglad water zijn aangekomen zegt de zwaan ‘kijk maar naar beneden’?. En dan ziet het bijzondere eendje dat ze er net zo uit ziet als de zwaan naast haar. ‘het is waar’? roept ze verbaasd en een beetje in de war ‘ik ben een zwaan, ik ben een echte zwaan en ik zie er net zo mooi uit als jullie’?. ‘Ja’? zegt de vriendelijke zwaan ‘je bent inderdaad een hele mooie zwaan. Maar je spreekt eends . Wil je dat ik je ook zwaans leer spreken?’? Nou, dat wil het bijzondere eendje graag, maar het lijkt haar ook heel erg moeilijk. En ze weet niet of haar moeder het goed zal vinden. ‘Ik ga wel met je mee om het aan je moeder te vragen’? zegt de zwaan. En zo ziet de moeder van het bijzondere eendje ze al van verre aankomen. Ze zucht diep, want tegen dit moment heeft ze altijd opgezien. Eigenlijk was ze altijd een beetje bang dat ze haar bijzondere kind kwijt zou raken.

Maar als ze het verzoek om zwaans te mogen leren spreken hoort, geeft ze daarvoor van harte haar toestemming. En zo gebeurt het dat het bijzondere eendje zwaans leert spreken en ze ook veel leert over de cultuur van zwanen.

Nu ze weet waarom ze zo anders is dan haar familie begrijpt ze zichzelf steeds beter. Ze praat minder, maar zegt vaak meer. De andere eenden en ook de zwanen komen nu naar haar toe om raad te vragen. Want omdat ze zoveel heeft meegemaakt, zichzelf heeft ontwikkeld en eends zowel als zwaans spreekt, kan ze anderen vaak heel goed adviseren.

Het bijzondere eendje, dat een zwaan bleek te zijn, heeft haar plek gevonden tussen de eenden, zwanen en alle andere dieren die van haar kennis en wijsheid gehoord hebben en graag naar haar toekomen voor advies.

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer