web analytics

Tijdens een gesprek kan ik me niet concentreren, luisteren, onthouden

1) Mijn vriend M. vertelt me dat hij een probleem heeft, en wou dat ik hem daarbij aan nieuwe inzichten zou brengen:
Vertel eens: Tijdens een gesprek kan ik me niet concentreren, luisteren, onthouden.
Hoe weet je dat je je niet kunt concentreren: Omdat ik na een korte tijd tot bewustzijn kom en besef dat ik niet luisterde.
Wat houd je tegen om je te concentreren: Ik ben dan aan iets anders aan het denken. Je kunt niet tegelijk actief luisteren en intern praten.
Hoe doe je dat, niet concentreren: door ideeën dat ik plots krijg die wil ik onthouden, en door mezelf intern vragen te stellen.
Wat levert het je op om jezelf intern vragen te stellen: ik los zo een dilemma op.
En wat levert dat op: het gevoel dat ik het begrijp.
En wat levert dat weer op: geruststelling omdat ik het begrijp.
Waar wil je van afgeraken: niet kunnen volgen.
Wat wil je in de plaats: kunnen volgen op het moment, begrijpen en onthouden, interne vragen beantwoord krijgen.
Wat heb je ervoor nodig: (op dit punt kwam M. al zelf met mogelijke oplossingen) luidop vragen stellen aan de verteller i.p.v. ze intern aan mezelf te stellen. En i.p.v. ideeën proberen te onthouden kan ik ze meteen opschrijven en verder luisteren.

2) Omdat ik in geval 1 niet echt voelde dat ik een “techniek” had toegepast, vroeg ik hem om een ander probleem te voorstellen:
Je kunt me een ander probleem van je vertellen: telkens als ik gedaan heb met het werk, en naar huis ga, voel ik me rot.
Hoe voel je je rot: wel ik begrijp het niet, ik voel me plots rot.
Hoe doe je het precies: ik weet het niet, het start wanneer ik in mijn wagen stap.
Ok, laten we stellen dat ik me ook rot wil voelen, kun je me leren hoe ik dat kan doen, als je naar het moment gaat vlak voor dat rotgevoel start, wat is het eerste dat je doet: ik stap in mijn wagen, dan is alles nog goed, en ik start dan de wagen, en plots is het daar, dat gevoel.
(Op dit punt zit ik zoals hem, en doe mee alsof ik het echt wil leren hoe hij dat rotgevoel krijgt).
En zie je daar iets bij: ja ik zie het gebouw van ons bedrijf.
En waar zie je dat beeld: schuin links van me.
Is het beeld groot of klein: klein.
Is het helder of donker: donker, want het is avond.
En hoor je daar nog iets bij: … (stilte even)… ja, ik zeg dan tegen dat gebouw ‘FUCK YOU!’ omdat het al avond is geworden als ik van het werk vertrek en mijn dag is voorbij, ik kan niets meer gaan doen. (hier heeft hij gebalde vuisten)
En dat rotgevoel, waar voel je dat: in mijn maag.
En heeft dat een bepaalde vorm: ja rond.
Heeft dat een bepaald kleur: blauw.
Staat die dan stil of beweegt dat gevoel: staat stil.
Ok, maak dat beeld maar groot nu, en maak het heel helder, hoe voelt dat: beter. (gebalde vuisten zijn helemaal los hier, ze liggen open op zijn knieeën).
Dat geluid ‘FUCK YOU!’ doe die eens stil: dat gaat niet.
Ok, stel je voor dat er een draaiknop is om het volume zachter te zetten, en draai daar maar eens aan, zet het stiller, en stiller, tot hij volledig uit is: Ok.
Je kunt daar een ander draaiknop zien die het geluid opent van iets dat jou een goed gevoel geeft, welke geluid geeft je een goed gevoel: mijn vrouws stem.
Ok, hoor haar iets zeggen tegen je dat jou een goed gevoel geeft: (hij glimlacht).
Ok, draai nu eens aan dat draaiknop en zet het volume luid genoeg zodat je je er goed bij voelt: (hij glimlacht iets meer).
Nu wil ik dat je het gevoel dat je daarnet had, ik wil dat je daar de kleur van verandert naar een kleur die je leuk vindt: roze vind ik leuk.
En breng dat gevoel naar boven naar je borstkas, terwijl je dat beeld van het gebouw helder en groot ziet en je je vrouws stem hoort, hoe voelt dat nu: goed. (ik anker dat op zijn arm)
Wanneer ga je nu de volgende keer van het werk komen, welke dag: deze woensdag.
Ok, nu wil ik dat je naar komende woensdag gaat, je hebt gedaan met werken, je komt naar buiten, je stapt naar je wagen toe en je stapt in je wagen (ik roep de anker op) en je ziet dat beeld van het gebouw helder en groot, je hoort daarbij je vrouws stem, je ziet dat gevoel naar je borstkas gaan en veranderen van kleur naar roze, hoe voel je je: goed.
Ok dan, ik ben benieuwd hoe goed je je gaat voelen als je woensdag van het werk komt.

16 comments ↓

#1 Remy on 02.14.11 at 00:25

Hoi,

Ik heb last van precies hetzelfde. (Ideeen die ineens in me op komen midden in een gesprek, en dat ik me niet goed kan concentreren op het gesprek.) Is hier een naam voor? Of zou u/iemand me meer info kunnen geven?

Groetjes,
Remy

#2 RaVisie on 02.14.11 at 00:38

Ha Remy,
Voor zover ik weet is daar geen naam voor. Volgens mij heeft iedereen dat wel eens. “Nu je dat zegt, denk ik ineens aan …” Als het zo vaak gebeurt dat het je contact/relatie met anderen belemmert dan is het wel een probleem 🙂 Best wel wat aan te doen.

#3 Remy on 02.14.11 at 00:43

Ohja? Ik heb regelmatig dat ik “in gesprek” ben met iemand, en dan bij mezelf denk van: wat zei hij net ook al weer? En ondertussen in mijn hoofd met heel veel andere dingen bezig ben.

Wat zou dan te proberen zijn om het te verhelpen?

#4 RaVisie on 02.14.11 at 00:58

Allerlei oefeningen om je aandacht bij die ander te houden ipv met jezelf bezig te zijn. In NLP maken we bv gebruik van ‘backtracken’; letterlijk herhalen (in gedachten) wat de ander zegt. Daardoor blijf je met die ander bezig.

En ja, andere mensen zijn niet altijd even interessant voor je. Misschien kan je uitzoeken wanneer, bij welke mensen, het je overkomt.

#5 Remy on 02.14.11 at 01:15

Zal het gelijk proberen als het me weer overkomt. Heel erg bedankt voor je snelle hulp! Laat nog van me horen 🙂

#6 Remy on 02.14.11 at 01:18

Heb het trouwens meestal met mensen als mijn baas, of mijn vader. Soms ook met leeraren, maar dan kan ik me echt heel slecht concentreren en zie ik alles wazig…

#7 RaVisie on 02.14.11 at 01:19

Doe het voordat het je overkomt 🙂

#8 RaVisie on 02.14.11 at 01:19

Hmm, misschien ligt het niet aan jou …

#9 Remy on 02.14.11 at 01:20

Je bedoeld ieder gesprek gaan “backtracken”?

#10 Remy on 02.14.11 at 01:21

En waar denk je dan dat het aan ligt?

#11 RaVisie on 02.14.11 at 01:28

Misschien zijn die anderen wel bloedsaai 🙂

#12 Remy on 02.14.11 at 01:30

Haha, ja zou ook nog kunnen. Zit wat in.

#13 RaVisie on 02.14.11 at 01:30

en pikken ze jouw signalen dat het jou niet interesseert niet op.

#14 niek on 01.21.12 at 09:38

– Als er ideeen bij ze opkomen, vertrouw er dan op dat je ze onthoudt tot na het gesprek. Lukt dat niet, jammer.

Luisteren is belangrijker dan die ideeen onthouden.

-google eens op nlp communicatiestijlen. Welke stijl heb jij ? welke stijl heeft je vriend ?

#15 John on 04.10.13 at 12:04

Concentreren, luisteren en onthouden.
Dit probleem heb ik mijn hele leven al daarom ben ik niet verder gekomen dan LTS. Met moeite behaald. Mensen zullen denken “wat is die jongen toch zo dom”. Bij een gesprek ben ik de weg kwijt en weet niet meer waar we het over hebben. Mijn vrouw heeft daar heel veel last van, als ze een gesprekt met me aan gaat ben ik meer dan de helft kwijt. Vervelend is dat.

#16 Pieter on 12.20.18 at 09:30

Ik vraag me af en toe af of ik wel normaal ben, zat laatst weer in een gesprek en dan ben ik op een gegeven moment zo aan andere dingen aan het denken bijv.. zie ik er wel goed uit..geef ik wel goede antwoorden..wat is dat voor persoon tegenover mij enz…op een gegeven moment kon ik het gesprek totaal niet meer volgen daardoor voelde ik mij ongemakkelijk worden en kreeg het warm..en dan ga je weer hard denken van hou op met denken dus ga je een soort van dubbel denken…was blij dat ik weg was uit het gesprek maar wel geschrokken en had een vervelend gevoel ..en vroeg me echt af wat is er net gebeurd. Dus was al daar alweer volop over aan het nadenken….

Reageer