web analytics

Rooie Gerrit

Eigenlijk heet-ie gewoon Gerrit, maar iedereen noemt hem Rooie Gerrit. Niet dat-ie echt rood is, maar in de herfst kan z’n vacht zo prachtig roodbruin glanzen.
Alle dieren in het bos zijn dol op hem. Omdat hij er zo mooi uitziet en zo sierlijk van tak naar tak springt, maar vooral omdat je altijd op hem kunt rekenen als je ergens mee zit. Ja, Gerrit vindt het prettig dat hij zo geliefd is, het streelt zijn kleine eekhoornhartje.
En toch, en toch knaagt er zo’n gevoel van onrust in z’n buikje.

Elk jaar, als de winter zich aankondigt, wil Gerrit zo graag een winternest dat echt helemaal perfect is: Niet te warm en niet te koud, lekker knus en veilig, dicht bij z’n eigen grote wintervoorraad, met een mooi uitzicht en toch goed verborgen. Ja hij stelt hoge eisen aan z’n winterverblijf en het liefst wil hij er ruim de tijd voor nemen om er iets moois van te maken. Maar… elk jaar neemt hij weer genoegen met gewoon een plek die wel voldoende is.

‘˜Dit jaar ga ik het écht anders doen’ neemt Gerrit zich voor.
Mijn doel is toch helder: (missie) Op 1 december wil ik een uitstekend winternest hebben, waar ik me helemaal prettig voel.
‘˜O.K. ouwe rooie,’ sprak hij hardop tegen zichzelf, ‘˜hoe ga je dat aanpakken?
Weet je al waar het is en hoe het er ziet?‘ (omgeving) Ja, hij had sterk het gevoel dat het dicht bij de grote kastanjeboom moest zijn en hij kon zich helemaal voorstellen hoe warm en zacht z’n nestje zou worden.
‘˜Wat ga ik doen om het dit jaar voor elkaar te krijgen?‘(gedrag) Rooie Gerrit besefte dat hij op tijd moest beginnen met zoeken, al veel eerder dan de andere eekhoorntjes, want de meeste waren nogal nonchalant van aard en maakten zich niet druk om het winternest. Op tijd beginnen én elke dag een paar uur! Rooie Gerrit kreeg het inzicht dat hij een strakke planning moest maken en hij nam zich voor vanaf morgen elke ochtend van 8 tot 11 bezig te zijn met z’n doel. ‘˜Volgende vraag rooie rakker’ging hij enthousiast verder:
Wat kan ik al om dat nest te vinden? (vaardigheden) Tja, ik kan zoeken, ik weet precies wat ik fijn vind en wat niet goed voelt, ik ben een ster in eikeltjes verstoppen, ik ben aardig voor andere dieren, ik sta altijd voor ze klaar. ..
Hoewel er niemand in de buurt was kreeg Rooie Gerrit opeens een rooie kleur van schrik. Altijd klaar staan voor een ander én tegelijkertijd een strakke planning hebben, dat kon wel es lekker gaan wringen. Sterker nog, dat was de oorzaak van het feit dat het nog nooit gelukt was!
Vanaf morgen zeg ik tegen iedereen dat ik na 11en weer terug ben, alleen zeer dringende zaken gaan natuurlijk voor. Oei, hoe bepaal ik nou wat echt dringend is? Ik vraag gewoon wat er gebeurt als ze even moeten wachten. Tante Jet, kan best even wachten met haar kletspraatje en ook manke Nelis moet wachten op z’n eikeltjes en Snelle Jelle, tja, ik hoop dat hij nog wel m’n vriendje wil zijn, want we kunnen zo leuk krijgertje doen! Best eng eigenlijk om straks nee te zeggen, dan vinden ze me misschien toch iets minder aardig.
‘˜Wat vind ik eigenlijk zelf belangrijk’ (overtuigingen) vroeg Gerrit zich af. ‘˜Nou, ik vind het belangrijk om een plek te hebben voor mijzelf, en ik vind het fijn om veel vrienden te hebben. ‘˜Wie ben jij dan wel Rooie Gerritje?’ (identiteit)sprak hij nog steeds hardop tegen zichzelf . Ik ben Gerrit, de rooie eekhoorn en ik heb respect voor een ander en ik vind het ook belangrijk dat een ander respect heeft voor mij! Zo, dat heb ik mooi gezegd.
En nou nog eens mijn doel: (missie) Op 1 december heb ik een uitstekend winternest waar ik me helemaal prettig voel. Goh, nou zal ik me eens voorstellen hoe ik me voel op 2 december, als ik heerlijk in m’n holletje zit…Gerrit slaakte een diepe zucht van tevredenheid en wist zeker dat het dit jaar helemaal goed zou komen.
………………………………

En tante Jet, ach, die had algauw iemand anders gevonden om mee te babbelen. Manke Nelis moest even mopperen dat hij op z’n eikeltjes moest wachten, maar bleek met z’n manke pootje toch zelf ook nog best iets te kunnen vinden. En snelle Jelle? Die wachtte gewoon tot Rooie Gerrit tijd had om te spelen. En ze speelden krijgertje, zo snel en zo sierlijk dat ze er allebei dubbel van genoten!

Thema voor Jan:
Belangrijk is: Een plek voor jezelf, tijd voor jezelf, aandacht voor jezelf, voor wat jij werkelijk wilt.
Vanuit deze rust borrelt je creativiteit, je daadkracht, je ontwikkeling omhoog.
Kies bewust voor jezelf en voel je daar prettig bij!

Jan, het ga je goed.

Lieve groet,

Janine Oonk-Heezen, Rispetto

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer