web analytics

Ik moet nog zo veel doen

Een meer. Zwanen. Herten drinken aan de oever. De eerste vogels fluiten. De zon komt langzaam op.
Draaiende wielen. Een koets raast door het landschap, en rijd in hoge snelheid langs het water.
In de koets zit een vrouw. En op de bok haar sterkste deel: de controleur. Deze grijnst, hij heeft immers alle teugels van de opgewonden paarden in zijn handen. Hij heeft het prima naar zijn zin. Alles gaat zoals hij wil. Hij kijkt om, naar beneden in de cabine, ziet haar piekerende gezicht en gooit zijn hoofd in zijn nek. Zijn lange, vette haren wapperen. En hij schatert. Een lange, enge lach.

De andere delen van de vrouw, die bij haar in de cabine zitten, krimpen ineen. Ze verlangen naar de bok, naar de plek van de controleur, naar de teugels van de paarden: Genieter, die zo van de natuur houdt en niet naar buiten durft te kijken, zou zo graag even willen stoppen om uit te stappen; en de voorzichtige, die bang is dat de koets verongelukken zal, zou zo graag een beetje rustiger willen gaan rijden. En het kleine meisje, dat zich vastklampt aan de vrouw, maar zij duwt het kind van zich af. ‘Laat me met rust’?, sist ze naar het kind. ‘Ik moet nog zo veel doen. En ik moet op tijd komen. Anders is alles tevergeefs geweest.’?
De voorzichtige gooit het raampje van de cabine open en schreeuwt: ‘Controleur, rij asjeblieft voorzichtig..’? Het andere raampje zwaait ook open, het kleine meisje buigt naar voren en roept: ‘Ik ben zo bang..’?
De controleur kijkt met een ruk om naar de cabine en schreeuwt: ‘Hou je bek!… Zo komen we nooit op tijd!….’? Waarna de angstige en het kleine meisje zich met een smekende blik naar de vrouw wenden en zeggen: Wat moeten we doen?…’?
De vrouw schrikt van de reactie van haar andere delen. Ze grijpt haar hoofd vast en kijkt ontzet naar buiten. ‘Controleur!…’? schreeuwt ze door het raam, ‘stoppen!…’?
Met een hoop kabaal en gehinnik komt de koets tot stilstand. De controleur ploft naast de koets in het zand en rukt het portier open. ‘Zo kom je er nooit, hoor meid!…’? schreeuwt hij naar binnen. En terwijl hij op de bank kruipt, naast het kleine meisje, stoot hij de vrouw aan en vraagt verontwaardigt: ‘Wat gaat er gebeuren?…’?
De vrouw kijkt hem boos aan, kijkt daarna naar de andere delen en zegt beslist: Ik ga met jullie praten. Eerst met mijn andere delen, en dan met jou, controleur. En ik weet al een ding zeker: Ik laat jou in ieder geval niet meer alleen op de bok zitten, met alle teugels in jouw handen. Dat is afgelopen! Begrijp je dat, controleur?…
Deze wendt zijn hoofd af en kijkt boos naar buiten. De andere delen echter kijken haar verrukt aan en kruipen tegen haar warme lijf, en een lieve glimlach verschijnt op haar gezicht…

0 reacties ↓

Nog geen reacties... Begin jij nu?

Reageer